Ders zilinin çalmasına kısa bir süre kala öğrenci güvenliği için alınacak tedbirler ve Okul taşımacılığına ilişkin kuralları içeren tedbir listesi valiliklere iletildi. Valilik, yeni düzenlemeyle ilgili çalışma başlatırken, Düzce’de faaliyet gösteren işi yapan Sahibi Ümit Yıldırım’da sıkıntılarını dile getirerek, bazı istekleri olduğunu söyledi.

Yeni Eğitim-öğretim dönemi başlıyor. Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı, 2013-2014 eğitim ve öğretim dönemi öncesi okul önlerinde alınacak trafik tedbirleri ile araçlarının denetimini yeniden planladı. İçişleri Bakanı  Muammer Güler bu konuda valilere özel emir verdi. Emre göre okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin taşınması sırasında araçlarda rehber personel bulundurma zorunluluğu getirldi. Şoförün başta hız, kavşaklarda geçiş önceliği, indirme ve bindirme gibi trafik kurallarına uyup uymadığı kontrol edilecek. Servis şoförlerinin araçta sigara içmesine ve içtirmesine müsaade edilmeyecek.

Şoför seçiminde sıkı kontrol

Servis şoförlerinin seçiminde dikkate alınacak hususlar ise şöyle sıralandı: Servis sürücüleri ve çalışanlarının bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadıkları belirli periyotlarla kontrol edilecek. Şoför ve rehber personel hastanelerde bulaşıcı hastalık testi yaptıracak ve raporlarını okul yönetimine sunacak. Bulaşıcı hastalık taşıyan şoför ve rehber personelin görev yapmasına izin verilmeyecek.

Müzik sistemleri kullanılmayacak

Görüntü ve müzik sistemleri taşıma sırasında kullanılmayacak. Şoförler son 5 yıl içerisinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışmamış olacak. Alkollü araç kullanmak ve hız kurallarını ihlal nedeniyle ehliyeti birden fazla geri alınmamış olacak. Araçlarda görüntüyü bozacak ve tehlike yaratacak şekilde gereksiz aksesuar ile sistemler bulunmayacak ve kullanılmayacak. Taşımacıların yanında çalışanlar hizmet akdine tabi olacak. Rehber personel sigortalı yapılacak.

Öğrenci ceza yazacak

Emniyet Müdürlükleri yeni eğitim döneminde Milli Eğitim Müdürlükleriyle birlikte okul geçidi görevlilerini tespit edip eğitecek. Okul geçidi görevlisi öğrenciler, kural ihlali yapan sürücüler hakkında tespit tutanağı düzenleyecek. Trafik polisleri de bu tutanakları idari para cezasına dönüştürecek.

araçları hizmet yönetmeliği değişti

Düzce Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Yılmaz, araçları hizmet yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dar yönetmelik olduğunu belirterek “Bu göre bu yönetmelik, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce öğrenci taşımak için kullanılacak okul servis araçlarını, taşımacılını ve bu taşıma işlerinde çalışanları kapsıyor. Bu yönetmelikle yapılan taşımalarda esnaf ve sanatkarlar meslek odaları belirlenen fiyat tarifesi uygulanacak. Taşımanın tamamının veya bir kısmının belediye sınırları içerisinde gerçekleşmesi halinde, şehir içinde izlenecek güzergah için ilgili belediyeden özel izin belgesi alınacak. Belediye sınırları dışından yapılan okul servis hizmetleri için, taşımacının ayrıca bakanlık tarafından düzenlenen ve yapılacak taşımanın şehirler arası veya il içi olmasına bağlı olarak B2, D2 ve D4 belgelerinden birine sahip olması zorunludur” dedi.

Servisçilerde sıkıntılı

Art arda değişen yönetmelikle birlikte servis işi yapan şirket sahipleri ile servis sahiplerinin sıkıntılarına kimse dikkat etmiyor. Sahibi Ümit Yıldırım yaşadıkları sorunları anlattı. İlk olarak özellikle çeken minibüslere özel bir plaka verilmesini isteyen Yıldırım, “Okul servisleri diyoruz fakat bu araçlar için personel veya öğrenci taşır diye herhangi bir belge yok. Yani bizden belgeni göster deseler bizim gösterecek biz belgemiz yok. Bunun için araçlarımıza özel plakalar verilmesi gerekiyor. İstanbul’da minibüsler için M plakalar varsa bizim içinde S olabilir D olabilir bu tip özel plakalar şart” dedi.

Korsan servisçiler var

Sahibi Ümit Yıldırım, özel plakalar olmadığı için korsan servisçilerin de olduğunu vurgulayarak “Elinde E sınıfı ehliyet olan, SRC belgesi olan minibüsünü alıp servisçilik yapabiliyor. Kontrol eden yok. Zaten bir fiyat standardı olmadığı için bizim işimiz engellenmiş oluyor. Ayrıca bizi durdurdukları zaman yazılan cezalar caydırıcı değil. Sadece 72 lira ceza yazılıyor. 2 bin 3 bin lira ceza yazılsa caydırıcı olur” ifadelerini kullandı.

Servisçilerin de istekleri var

Yıldırım, sahiplerinin olmazsa olmaz bazı şarları ve istekleri olduğuna işaret ederek “Öncelikle bizim fiyatlarımızı belirleyecek bir merci olsun. Bu merci öğrenci başına şu kadar para alınacak. Altına çalışanlara ceza verilecek desin, bizde bunun üzerinden çalışalım. Ayrıca okul servis araçlarını kontrol edecek bir birim kurulabilir. Nasıl Özel Halk Otobüslerinin denetimi varsa, okul servis araçları da belediye tarafından an ve an takip edilebilir. Ayrıca başta da dediğim gibi mutlaka özel plakalar verilmelidir. Bu sayede herkes bu işi rahatça yapamayacak” dedi.